Meny
Søk
Logg inn

Husk ballesjekken! - "sjekk deg" gjelder ikke bare jenter....

Testikkelkreft er utvikling av ondartet svulst i en av testiklene. Tilstanden debuterer vanligvis med at du finner en kul i testikkelen, eller du har merket ubehag i en testikkel. Testikkelkreft har ofte små symptomer. Tyngdefornemmelse og endring i størrelsen på testiklene kan være eneste symptom. Det er naturlig at testiklene ikke er helt like i størrelse, men endring bør man reagere på. Testikkelkreft er den vanligste kreftformen for menn mellom 20 og 40 år. Hvert år rammes cirka 300 norske menn av testikkelkreft, og utgjør omtrent 1 % av alle krefttilfeller hos menn. Kjenn jevnlig på testiklene. Da kan du raskt oppdage forandringer, smerte eller ømhet. En slik jevnlig kontroll vil også avdekke konsistensendring eller kul i testikkelen, det vil si at den syke testikkelen blir hardere eller mykere enn den friske testikkelen. Det anbefales derfor å undersøke testiklene minst èn gang i måneden. Ved hjelp av en enkel undersøkelse kan du oppdage testikkelkreft tidlig.

Slik går du frem for å undersøke deg selv.

 

  1. Sørg for at du er varm. Utfør gjerne undersøkelsen etter et varmt bad eller en dusj. Det er da du lettest kjenner uregelmessigheter.
  2. Stå oppreist, skyv penis til side og bruk begge hender når du undersøker en testikkel om gangen. Ved å plassere tommelen på toppen av testikkelen og to fingre på hver hånd på baksiden, ruller du testikkelen mellom fingrene.
  3. Testiklene skal kjennes faste, men ikke harde. Vær oppmerksom på kuler eller ujevnheter. Endring i farge og størrelse, eller smerter, ubehag og hevelser er tegn på at du skal kontakte lege.
  4. Bitestiklene ligger på toppen av baksiden til hver testikkel, den er formet som et tynt tau, og det er helt normalt hvis den føles øm å klemme på.
  5. Selv om du finner en kul, betyr det ikke nødvendigvis at du har kreft. Godartede kuler oppstår oftere enn ondartede.

Finner du en kul i testikkelen betyr ikke dette nødvendigvis at det er kreft. Ofte er kulen godartet og skyldes brokk, hevelse i blodårene i pungen eller vannbrokk. Uansett vil det være nødvendig å få sjekket denne. Er du usikker-kontakt legen din. Det er bedre å gå til lege en gang for mye enn en gang for lite!

Link til film som viser hvordan du tar ballesjekk finner du her:  Ballesjekk