Levering av kjølevarer

Virkestoffer i medisiner brytes ned over tid. Derfor har medisiner begrenset holdbarhet og må oppbevares riktig.

Dette har vi tatt høyde for når vi skal sende medisiner til deg.

Hvem fastsetter holdbarheten på et legemiddel?

Før medisinen markedsføres gjør legemiddelfirmaet holdbarhetsstudier der de undersøker hva som skjer med medisinen når den oppbevares under ulike forhold.

  • Medisinen lagres blant annet ved ulike temperaturer, for eksempel kjøleskap (2-8 °C), romtemperatur (10-25 °C) og varmt (40 °C), og med eller uten lyspåvirkning.
  • Holdbarhetstiden til medisinen bestemmes ut fra hva som er vist i disse studiene, og det tas en beslutning om den aktuelle medisinen trenger beskyttelse mot lys eller varme. Det enkelte legemiddelet får da bestemt en oppbevaringstemperatur. Denne bestemmer hvilken temperatur medisiner oppbevares ved i apoteket og videre når den sendes hjem til deg som bruker.

Mange bruker medisin som skal oppbevares kaldt, for eksempel noen medisiner mot  diabetes, ulike sprøyter ved MS og reumatiske smerter. Bruker du medisin som oppbevares i kjøleskap i apoteket, sender vi medisin til deg med emballasje som oppfører som seg om de skulle vært i et kjøleskap med temperatur mellom 2-8 °C som er kravet.

Du skal, selv om du bor i Bergen, Tromsø eller Oslo, være trygg på at din medisin er transportert under de riktige temperaturene uavhengig av om det er varmt eller kaldt ute.

Når vi sender legemidler som skal oppbevares kaldt skjer følgende:

  • Kjølevarer vil bli levert direkte på døren din av Posten.
  • Bestillinger mottatt innen kl 12 (mandag-torsdag) blir levert førstkommende tirsdag til fredag.
  • Klokkeslettet for leveranse avhenger hvor i landet du bor. Se mer informasjon om postnummer og leveringstider ved å klikke her. 
  • Ønsker du levering på jobb kan du endre adressen til "c/o Jobbnavn". Adresse endrer du i kassebildet.

Hva gjør jeg med emballasjen som kjølevarene mine kommer i?

  • Kjøleemballasjen kan gjenbrukes. Av miljøhensyn anbefaler vi derfor at du benytter vedlagte returadresselapp og leverer inn esken på ett av postens utleveringssteder. Adresselappen er forhåndsbetalt.
  • Dersom du heller ønsker det er det mulig å benytte kjøleelementene som vanlige "campingkjøleelementer" selv.