Meny
Søk
Logg inn

Tørr hud er en av de vanligste hudproblemene. Tørr hud er ikke en sykdom, men en tilstand som kan være plagsom. Tørr hud kan føles stram, flasse og den klør. Ofte er plagene verre om vinteren. Hvor mye fuktighet huden din inneholder og hvor mye talg som dannes, avgjør om huden din er tørr eller ikke. Plages du med eksem kan dette lett blusse opp hvis huden din blir tørr. 

Her finner du rådene og de gode produktene som hjelper deg med å unngå tørr og irritert hud. Tørr hud kan bedres med regelmessig smøring av fuktighetskrem. Bruk en mild såpe, eller bytt til dusjsåpe!

Hvorfor blir huden tørr?

Huden vår er dekket av et naturlig fettlag med viktige fettstoffer og oljer. Disse forhindrer at huden blir dehydrert. Når disse fettstoffene tas bort reduseres hudens evne til å holde på fuktighet og blir tørr.

Mange ting kan få huden din til å klø. Såper er en vanlig årsak til tørrhet. Såper fungerer spesielt ved å fjerne fettstoffer i huden, og kan ved overdreven bruk skade hudens naturlige barriere. Kald luft er en annen faktor som kan gi tørr hud. Tørrhet er derfor mer vanlig om vinteren.

Tørr hud, eksem og elveblest kan forårsake kløe over hele kroppen. Kontakteksem er en annen årsak til kløe over det hele. Du kan få denne tilstanden etter at huden din har vært i kontakt med stoffer som irriterer den, slik som konsentrerte vaskemiddel eller en body lotion.

Klør du bare på ett bestemt sted på kroppen kan det skyldes insektbitt, hudinfeksjoner som ringorm (sopp), allergi mot planter eller mot metall som nikkel i smykker.

Symptomer

Det viktigste symptomet på tørr hud er kløe. Ved undersøkelse av huden ser man ofte områder med rødhet, ru hud og skjelling. Disse forandringene er spesielt vanlig på leggene og underarmene.

Hva kan jeg gjøre for å unngå tørr hud?

Luften kan ha mye å si for huden din om den skal bli tørr og kløende. Tørr luft gjør ikke tilstanden din noe bedre. Hvilken såpe vasker du huden din med? Det er smart å bruke en såpe som inneholder få ingredienser og allergener, dvs ikke farge eller parfyme som kan irritere huden din. For noen kan bytte av vaskemiddel gjøre at kløen lindres. Skyllemiddel er i mange tilfeller ikke nødvendig å bruke på klær. La heller vaskemaskinen skylle klærne din en ekstra gang i håp om å redusere irritasjon fra klærne mot huden din. Bruker du tørketrommel er det et godt alternativ til skyllemiddel.

Noen klær irriterer huden og provoserer fram kløe. Dette kan skyldes selve stoffet, for eksempel ull som kan irritere og trekke til seg væske fra huden, kunstfiber som inneholder grove fibre eller fargestoff og tilsetting som irriterer (for eksempel formaldehyd og skyllemidler).

Sømmer og irriterende merkelapper kan være en plage for huden. Klær inntil kroppen kan vrenges og merkelapper klippes vekk. De fleste tolererer hvit, ubleket bomull inn mot kroppen. Det samme gjelder silke, fleece og ull med fine fibre og av god kvalitet. Bruk løse og romslige plagg.

Behandling

Fuktighetskrem virker bra for tørr hud. Det er viktig å tilstrebe myk, smidig og motstandsdyktig hud. Fuktighetskremer finnes i mange varianter, fra tyntflytende med lite fett og mye vann (lotion, melk) til halvflytende bløte kremer og til halvfaste salver med mye fett i. Fordelen med lotion eller lette kremer er at de er enkle å smøre på og ikke føles fete på huden. Ulempen er at de inneholder lite fett og bidrar dårlig til å forhindre vanntap fra huden. Huden kan tvert om bli tørrere. Fete kremer og salver danner en fettfilm på huden slik at den bevarer fuktigheten bedre.

Til behandling av tørr hud bør man derfor velge en fettrik krem. Kremen kan gjerne inneholde fuktighetsbindende stoffer som for eksempel glyserol, karbamid (urea), melkesyre eller propylenglykol. Fettrike hudkremer kan kjennes klissete og bruker litt tid for å trekke inn i huden. Vent gjerne 5 minutter før man tar på klær etter påføring av fete hudkremer. Fuktighetskremer kan påføres ofte, gjerne flere ganger daglig. Dersom huden er tørr med sprekker kan fuktighetskremene som inneholder karbamid (urea), melkesyre eller propylenglykol gi en forbigående og ufarlig svie.

Fuktighetskremer bør være uten stoffer som kan fremkalle allergi, som parfyme og parabener. Utover dette må man prøve seg fram for å finne en fuktighetskrem som gir bedring av den tørre huden og samtidig har en konsistens som er akseptabel

Bader og dusjer du ofte? Da kan huden din bli svært tørr. Prøv å være rask i dusjen eller i badekaret og bruk lunkent vann. Og som tidligere nevnt tenk over hvilken såpe du bruker at den er mild og ikke irriterer den tørre huden ekstra. Et god alternativ til såpe kan være å bruke en dusjolje som vil hindre uttørking av huden selv med hyppig vask og hudens naturlige pH-verdi vil opprettholdes.

Sørg for å drikke nok vann og at kroppen får nok fett. Mat som inneholder omega-3 fettsyrer kan bidra til å myke opp tørr hud ved å holde på fuktigheten bedre. Fiskefett, linfrø, avacado og nøtter er gode kilder. Vitamin A og Vitamin E er også viktig for en sunn hud med antioksidanter som vi enkelt kan tilføre gjennom å spise for eksempel appelsin, gulrøtter, eller brokkoli.