Meny
Søk
Logg inn

Nå har du mulighet for å spise is og drikke kaffelatte`!

Har du blitt invitert i selskap og det ble servert deilig marsipankake til kaffen? Når man er på middag hos venner, det er kakefest på jobben eller man får lyst på en softis en varm sommerdag, kan det være fint å kunne være litt spontan og hjelpe fordøyelsen av laktose ved å ta laktaseenzymer som Nycopro Laktase. Det er kjedelig å måtte stå over det som «alle» andre koser seg. Ta èn tablett samtidig med alle måltid som inneholder laktose. Den vil gjøre at du kan spise den maten du vil uten at du blir dårlig etterpå. Hvor bra er ikke det!

Laktase bryter ned laktose

Tabletten gjør jobben som tarmen din ikke klarer, nemlig å bryte ned laktose(melkesukker) i melk og meieriprodukter. 

Én tablett Nycopro Laktase tas samtidig med alle måltider som inneholder laktose, og bidrar dermed til at personer som ikke tåler laktose kan spise «vanlig» mat.

Laktase kan benyttes av alle over 3 år, også til gravide og ammende. 

Tabletten kan svelges hele eller knuses og blandes i maten

Laktoseintoleranse – melkesukkerintoleranse

Melkesukker og laktose er det samme, og finnes naturlig i meieri og melkeprodukter i større eller mindre grad. Det kan være meieriprodukter som nevnt ovenfor eller ost, yoghurt, fløteis og melk, eller mat som er tilsatt disse, for eksempel kaker, vafler, pølser og kaffe latte.

Melk inneholder laktose som er et melkesukker, eller et såkalt disakkarid, som består av to sukkerkomponenter – glukose og galaktose. For at melkesukkeret skal kunne tas opp av kroppen, må det først brytes ned i fordøyelseskanalen av et enzym kalt laktase.

Problemet når du ikke tåler laktose (laktoseintoleranse) er nemlig at aktiviteten til laktaseenzymene i tynntarmen er redusert, og laktosen går ufordøyd videre til tykktarmen, og gir deg de ubehagelige symptomene.

Typiske symptomer

Ufordøyd laktose i tykktarmen kan gi ulike symptomer som rumling i magen, oppblåsthet, mageknip, raping, promping og løs avføring. Dette er ikke farlig, men kan være ubehagelig og gå utover livskvaliteten. Ubehag kommer ofte etter at du har inntatt meieri eller melkeprodukter. Symptomene opptrer på litt forskjellig tid etter inntak - fra 15 minutter til 6 timer.

Symptomene kan forveksles med melkeallergi, som er en allergisk reaksjon på melkeproteinet – ikke laktosen. Det er viktig å skille mellom laktose, altså melkesukker, og melkeprotein. Personer med melkeallergi reagerer på melkeprotein, ikke laktose, og må derfor utelate all melk og alle meieriprodukter.

De som ikke tåler laktose, tåler imidlertid melkeprotein og kan dermed bruke melk og meieriprodukter.

Hvorfor opplever du plager?

For de fleste av oss er laktase noe som finnes naturlig i kroppen og produseres livet gjennom, men for andre avtar aktiviteten av dette enzymet med årene. Grunnene til at dette skjer kan være både sammensatte og forskjellige.

Ved laktoseintoleranse vil terskelen for hvor mye melk/melkeprodukter man kan innta, variere fra person til person.

Heldigvis er det i dag mulig å få kjøpt en del laktosefrie og laktosereduserte produkter, men ikke alle meieriprodukter fremstilles uten laktose. Og med enkelte produkter lar det seg rett og slett ikke gjøre. For noen er det også utenkelig å leve livet uten en kaffe latte eller en nybakt brødskive med smør og brunost.

Dessuten er det ikke alltid en har planlagt å spise melkeprodukter. Du er på besøk hos venner, det er kakefest på jobben eller du får lyst på en softis en varm sommerdag. Hva gjør du da? Det er kjedelig å måtte stå over det som «alle» andre koser seg med. Heldigvis det finnes hjelp å få! Løsningen kan være å ta en laktasetablett rett før du spiser eller drikker.

Kilder: Nycomed, Norsk helseinformatikk